Ειδήσεις του κλάδου Μάρδας: Πρόταση για εργόσημο και στον κλάδο εστίασης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το άρθρο του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα.

Στο νομοθετικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας έχει ενταχθεί το εργόσημο, ώς μέσο αμοιβής και ασφάλισης των ευκαιριακά απασχολουμένων. Αρχικά το εργόσημο αφορούσε ευκαιριακά απασχολούμενους κατ’ οίκον. Στη συνέχεια με τροποποιήσεις του αρχικού νόμου διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των απασχολουμένων που μπορούν να εργάζονται και να αμοίβονται με με τον συγκεκριμένο τρόπο. Το εργόσημο αποτελεί τρόπο πληρωμής μέσω του οποίου οι απασχολούμενοι σε διαφορετικούς ή περισσότερους του ενός εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αμείβονται ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Ενός κλάδος στον οποίο απαιτείται να διευρυνθεί η εφαρμογή του εργοσήμου, με αυστηρές προϋποθέσεις και κανόνες, είναι ο χώρος της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κέτερινγκ κ.ά). Εκεί, λόγω της ιδιομορφίας στην πρόβλεψη των αναγκών των εργοδοτών, η εφαρμογή του εργοσήμου μπορεί να προσφέρει λύση στην κάλυψη έκτακτων αναγκών, για νόμιμη απασχόληση, που δημιουργούνται την τελευταία στιγμή. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών των μικρών κυρίως επιχειρήσεων εστίασης αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας επεξεργαστήκαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής του εργοσήμου στο χώρο της εστίασης. Η διαμόρφωση της συγκεκριμένης πρότασης έγινε σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ και τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης και ήδη έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η εφαρμογή της απαιτεί μόνο την έκδοση μιας Υπουργικής Απόφασης.

Ο Γενικός Κανόνας της πρότασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η χρήση του εργοσήμου θα δώσει την ευκαιρία σε πολλά εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ να αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους πολύ περισσότερο το τριήμερο της Παρασκευής-Σαββάτου-Κυριακής κατά τον χειμώνα και κατά την περίοδο αργιών (π.χ. Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου κ.ά). Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ευνοήσουν επίσης και τις εταιρίες κέτερινγκ.

Ο γενικός κανόνας για την εφαρμογή του εργοσήμου στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ότι θα επιτρέπεται η απασχόληση του ίδιου εργαζόμενου σε ένα εστιατόριο ως 8 ημέρες τον μήνα (π.χ. 4 Σαββατοκύριακα) μέγιστο. Η απασχόληση θα είναι πλήρης 8ωρη απασχόληση (και όχι μερική), χωρίς δέσμευση του χρόνου έναρξης στις εταιρίες κέτερινγκ. Αντίθετα στις εταιρίες που ασχολούνται μόνο με υπηρεσίες εστίασης το εργόσημο ισχύει μόνο για το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και για τις ημέρες αργίας. Το καταβληθέν ποσό από τον εργοδότη καταγράφεται ως δαπάνη και εκπίπτει πλήρως από την εφορία ως εργοδοτική εισφορά.

Πηγή: newsit.gr ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Όλες οι ειδήσεις