Οι δημοφιλέστες κατηγοριες προμηθευτών

Νέα Κλάδου

«Καμπανάκι» από τις εταιρείες καφέ για τον φόρο κατανάλωσης

Τετάρτη, 20 Ιούλιος 2016

Τον κώδωνα του κινδύνου από την επιβολή του νέου φόρου κατανάλωσης στυον καφέ κρούει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καφεκοπτών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα 1.000 επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν, η επιβολή του φόρου στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εξ ’αυτών δε, οικογενειακές επιχειρήσεις που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Περισσότερα

 

Βυθίστηκαν και οι πωλήσεις του delivery !

Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2015

Κανείς δεν γλιτώνει –πέραν των σουπερμαρκετ- από το «πάγωμα» των συναλλαγών. Το κλείσιμο των τραπεζών φαίνεται, όπως προκύπτει από το δηλώσεις στελεχών του κλάδου, να έχει πλέον βυθίσει τις πωλήσεις και ενός από τους πιο αμυντικούς κλάδους: αυτόν της εστίασης.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μεγάλες αλυσίδες, μετρούν μείωση τζίρου άνω του 25%-30% κατά την π[ρώτη εβδομάδα των capital controls ενώ στελέχη του κλάδου, μιλούν για τον κίνδυνο περαιτέρω βύθισης καθώς πολύ σύντομα θα αρχίσουν να υπάρχουν και ελλείψεις στις προμήθειες.
Από τη μια μεριά η κακή ψυχολογία και η περιορισμένη ρευστότητα των καταναλωτών και από την άλλη η «προσωρινή αργία» πολλών επιχειρήσεων, που έχει πλήξει αισθητά το delivery, έχουν θορυβήσει τους επιχειρηματίες της εστίασης, ενός κλάδου που μέχρι πριν από λίγους μήνες κατέγραφε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εν όψει καλοκαιριού πριμοδοτούνταν και από την αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Ο τζίρος
Σήμερα, 5η μέρα με κλειστές τράπεζες, η αγορά δείχνει «παγωμένη». Οι απώλειες σε τζίρο κυμαίνονται, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στο 25% 30%, ενώ η τροφοδοσία είναι προβληματική σε όλο το φάσμα της αγοράς, αφού οι εισαγωγές απαιτούν μετρητά, τα οποία λίγοι μπορούν να διαθέσουν υπό το καθεστώς των capital controls. Και φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην εστίαση ελάχιστες πρώτες ύλες παράγονται εγχωρίως, από τον καφέ που καταναλώνεται στις καφετέριες μέχρι το χοιρινό κρέας που αποτελεί βασικό υλικό για το σουβλάκι (εισάγονται σχεδόν τα 2/3 του όγκου που καταναλώνεται). Επομένως η εξάντληση των στοκ θα καταστήσει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων ανέφικτη, από καφέ και σουβλατζίδικα μέχρι πιτσαρίες, εστιατόρια και ταβέρνες. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται και αναπόφευκτα θα επέλθει συρρίκνωση της αγοράς κατά τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες.
O Βλάσσης Γεωργάτος, διευθύνων σύμβουλος της Γρηγόρης Μικρογεύματα, δεν συμμερίζεται αυτό το συμπέρασμα, καθώς όπως λέει στη «Nαυτεμπορική» είναι πρώιμο να γίνουν εκτιμήσεις και αποτίμηση του κόστους των capital controls για τις επιχειρήσεις. Προειδοποίησε, πάντως, για τυχόν επιδείνωση της σημερινής κατάστασης στην περί πτωση που αμφισβητηθεί η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Εξήγησε ότι το σύνολο των μέτρων που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς στο πλαίσιο της πρότασης συμφωνίας, στην πλειονότητά τους φόρτωναν βαρείς φόρους τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις επιχειρήσεις της εστίασης, με την συζήτηση να φτάνει τον ΦΠΑ στο 23%. Ο κ. Γεωργάτος σημειώνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι η αγορά θα άντεχε ΦΠΑ στο 50% αρκεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα. «Πρέπει να αποφύγουμε την πλήρη αποδόμηση του συστήματος» είπε με νόημα, σημειώνοντας ότι «κάθε εβδομάδα που περνά υπό το τρέχον καθεστώς μάς στοιχίζει ένα χρόνο ταλαιπωρίας».
Για πολύ δύσκολη κατάσταση μιλά ο Παναγιώτης Τραϊφόρος, διευθύνων σύμβουλος της Food Plus AEBE, που διαχειρίζεται τα δίκτυα Pizza Hut και KFC. Η πτώση πωλήσεων στην εταιρεία τις τελευταίες ημέρες υπολογίζεται σε 24%25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να ζητούν μετρητά για να παραδώσουν. «Ευτυχώς που έχουμε τα κτοποιήσει τιμολόγια για πλη ρωμές στο εξωτερικό» μας λέει, τονίζοντας ότι το στοκ μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της εταιρείας προσωρινά. Μετά από λίγες εβδομάδες τα πράγματα θα είναι δύσκο λα, καθώς πρέπει να αποκατα σταθεί η λειτουργία της αλυ σίδας: εισπράξεις, καταθέσεις στις τράπεζες, πληρωμές, με ταφορές χρημάτων σε λογα ριασμούς προμηθευτών, πλη ρωμές μισθών κ.ο.κ

 

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών σε καταλύματα-εστίαση στο β' τρίμηνο

Παρασκευή, 19 Σεπτέμβριος 2014

 

Στο 162% η ετήσια μεταβολή του τζίρου σε σύγκριση με το 2013

πηγή:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=628565

Αύξηση 6,7% κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης στο δεύτερο τρίμηνο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δεύτερου τριμήνου 2013.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης του δεύτερου τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου τριμήνου 2014, παρουσίασε αύξηση 93,1% έναντι αύξησης 162,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2013, καταδεικνύοντας την έντονη εποχικότητα του κλάδου.
Οι δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες είναι δείκτες του οικονομικού κύκλου της επιχείρησης και παρουσιάζουν την εξέλιξη της αγοράς υπηρεσιών. Στόχος των δεικτών αυτών είναι η μέτρηση της δραστηριότητας των ερευνώμενων κλάδων υπηρεσιών στην αγορά, σε όρους αξίας.
Ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που τιμολογήθηκαν από την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους. Συνυπολογίζονται πρόσθετα τυχόν επιδοτήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν περιλαμβάνει το ΦΠΑ και άλλους συναφείς εκπτώσιμους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών, καθώς και όλα τα τέλη και τους φόρους επί των αγαθών ή των υπηρεσιών που τιμολογήθηκαν από την επιχείρηση. Επίσης, δεν περιλαμβάνει τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης, τα χρηματοοικονομικά έσοδα και τα έκτακτα έσοδα της επιχείρησης

 

H εστίαση απώλεσε 40% του τζίρου με «βαρίδι» τον ΦΠΑ στο 23%

Τετάρτη, 24 Οκτώβριος 2012

άρθρο του Δ. Μανιφαβα πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_11/10/2012_498247

Καταστροφική για τον κλάδο της μαζικής εστίασης αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23%. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να μετρά πλέον ένα χρόνο ζωής και σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού λόγω οικονομικής κρίσης, οι απώλειες για τον κλάδο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Περισσότερα

 

Προς μείωση σε 13% στο ΦΠΑ στην εστίαση

Τρίτη, 03 Ιούλιος 2012

πηγη  εφημερίδα Εξπρες: http://www.express.gr/news/finance/621158oz_20120628621158.php3

AΜΕΣΗ μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%, σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από την τουριστική σεζόν.Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Εκτός από το χώρο της εστίασης θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της ελληνική οικονομίας.

Περισσότερα

 

Προσφορές και μειώσεις τιμών σε καταστήματα μαζικής εστίασης

Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012

πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Στον αγώνα της επιβίωσης έχουν μπει τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, καθώς καθημερινά βλέπουν τους πελάτες τους και κατά συνέπεια και τον τζίρο τους να μειώνονται. Με στόχο να κρατήσουν την πελατεία τους ή ακόμα και για να προσελκύσουν νέους πελάτες, μεγάλες αλυσίδες, αλλά και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, κάνουν ειδικές προσφορές στα προϊόντα τους.

Περισσότερα

 

Σελίδα 1 από 2

Προηγούμενο12Επόμενο
trap
BANNER 250x93
Banner 250x90